Kelenvölgyi Közösségi Ház - 1116 Budapest, Kardhegy utca 2.
Kelenvölgyi Közösségi Ház - 1116 Budapest, Kardhegy utca 2.

Újbuda egyik leghangulatosabb, kertvárosias részének, Kelenvölgynek a beépítése az 1920-as, 30-as években volt a legintenzívebb. Ekkor, 1926-ban építették a Kelen mozit is, mely évtizedeken keresztül szolgálta a helyieket.

A mozi bezárása után a felújított épületben nyitotta meg kapuit 1983-ban a közösségi ház azzal a céllal, hogy a helyi társadalom művelődési folyamatainak kiemelt színtere legyen.

Folyamatosan kutatja szűkebb környezete (Kelenvölgy és Kamaraerdő) lakóinak kulturális és szabadidős szokásait, igényeit és igyekszik azokat lehetőségekhez képest kielégíteni. Az évek során kialakult, az aktualitások szerint változó tevékenységstruktúrára alapozva rendszeresen új programokkal színesíti kínálatát, törekedve arra, hogy minden korosztályt megszólítson. A Kelenvölgyi Közösségi Ház 20. és 25. születésnapja alkalmából szervezett konferenciákon a közművelődési szakma neves képviselői értékelték és elismerték az addig Kelenvölgyben végzett munkát.

A ház arculatát mindig is meghatározta a magas kulturális értékkel bíró tevékenységek prioritása. A kezdetek óta hangsúlyos szereppel bír a ház életében a komolyzene, a képzőművészet és a bábművészet.

Itt működik a Kelenvölgyi Kamarazenei Stúdió, rendszeresek a Vasárnapi Házimuzsika hangversenyei, és a ház a székhelye az MKM Kelenvölgyi Férfikórusnak, mely Újbuda egyetlen férfikara.

1998 óta ad otthont az intézmény a Kelenvölgyi Festőiskolának, mely az évek során olyan magas szintre jutott, hogy nemcsak Kelenvölgyben, hanem Budapest más részein is gyakran kiállít. A közösségi ház természetesen rendszeresen profi művészek munkáiból is szervez tárlatot, de fontosnak tartja, hogy a helyi amatőrök szintén bemutathassák munkáikat.

2003 óta minden évben megrendezett Kelenvölgyi Bábjátékos Találkozókra vidékről, sőt a határon túlról is jönnek bábosok. Rendszeresek a bábos kézműves foglalkozok, bábos kiállítások, melyek közül a legnagyobb visszhangot Giovannini Kornél bábművész gyűjteménye aratta.

A Kelenvölgyi Közösségi Ház mindig is kiemelt feladatának tekintette a hagyományok őrzését és a hagyományteremtést, mint például a szürettel kapcsolatos szokások felelevenítése. A ház gondozásában jelent meg a kelenvölgyi történetét feldolgozó Kelenvölgy emlékkönyve és a Kelenvölgyi képes-album, illetve Kelenvölgyi emlékek című dokumentumfilm.
1993 és 2007 között a közösségi ház 15 alkalommal szervezte meg a Kelenvölgyi Autómodell Kiállítást, mely a maga nemében egyedülálló volt, mert ez a kiállítás a modellgyűjtők gyűjteményeit, legféltettebb kincseit mutatta be, nem a gyártókét, így rendkívül egyedi és értékes ritka autócsodák is előkerültek.

A közösségi ház jelentette meg Kelenvölgyi és Kamaraerdő közéleti havilapját, a Rikkancsot 1990 és 2011 között. Az újság beszámolt a helyi kulturális életről, rendezvényekről, a közéleti eseményekről, illetve helyt adott Kelenvölgy intézményeinek, civil szervezeteinek és az egyházaknak is.

Egy Kelenvölgyhöz hasonló kis, viszonylag zárt közösséget alkotó városrész életében különösen fontos az ott működő intézmények, civil szervezetek közötti együttműködés, összehangolt munka. Ennek megfelelően a közösségi ház megalakulása óta jó kapcsolatot ápol a Kelenvölgyi Általános Iskolával, a Kelenvölgyi Óvodával, a Kelenvölgyi Polgárok Körével, a Kelen Sport Klubbal, a Kelenvölgyben működő egyházakkal és a IV. Béla király cserkészcsapattal.
 

 

 

 

Rögzítve: 2012.09.28 11:28:56 (utolsó módosítás: 2015.10.22 11:31:39)